Go Back   Cosplay.com > International Forums > Sweden

Reply
Thread Tools
Unread 01-18-2013, 10:39 AM   #1
Blood_Sword
aka Shiro Samurai
 
Blood_Sword's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4,406
Question Cosplay och färgade linser

Jag har planerat att börja använda färgade (cirkel)linser till vissa cosplays.. speciellt såna karaktärer med t ex röda, lila eller gula/guldiga ögon. Främst onaturliga färger alltså, eftersom jag tycker en karaktärs ögon märks mer om de har nån onaturlig färg och man själv har en.. naturlig. Dock kan jag även tänka mig fixa även gröna linser eftersom mina ögon är typ blågråa.

Men nu kommer jag till saken...
Hur många här använder eller har använt kosmetiska linser till cosplay? Gick ni till nån optiker innan eller körde ni egna vägen aka beställa från internet och kolla på tutorials hur man gör?

Jag har hört lite blandat att vissa säger att man ska gå och testa hos optikern först medan andra säger att det inte behövs eftersom det "bara är till cosplay" och att det är väldigt lätt att lära sig själv allt.
Var själv idag till en "glasögonsaffär" och frågade om linser och dem sa att en synundersökning med linsprovning (vad jag fattade) kostar typ 800 kr. Jag dog lite inombords... jag har verkligen inte så mycket pengar att lägga ut bara för att checka min syn (aldrig haft synproblem) och för att lära mig lägga in och ta ur linser...!! Heck, finns skitmånga väldigt bra tutorials på hur man gör det på internet och jag har läst väldigt mycket om det.. så helt dum är jag inte. Vet redan i princip hur man ska göra så det priset kändes galet för mig.. speciellt när man är en student som aldrig ens haft jobb hahah...ha.. När jag nämnde specifikt att jag har mest fokus på just onaturligt färgade linser så sa hon att dem kostar typ 700 kr att beställa... seriöst? Kostar lite över 20 dollar (utan frakt) på PinkyParadise/HoneyColor och dem vet jag är väldigt pålitliga sidor.

Alltså hjälp. Vad ska man göra egentligen? Visst jag vet att det är viktigt att skydda ens ögon och blah blah men de priserna kändes helt galna för mig, speciellt när man bara kanske använder linser en helg varannan månad...

Jag är helt lost.

Last edited by Blood_Sword : 01-18-2013 at 10:46 AM.
Blood_Sword is offline   Reply With Quote
 
Unread 01-18-2013, 11:22 AM   #2
MissAngie
My dreams are my wings.
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 168
Jag har använt linser x antal förra året för cosplay. Ska skaffa min 3:de par ganska snart.

Asså första gången hade jag månadslinser en gång för några år sen.
Sen så hade jag den erfarenheten hur man skulle sätta in linser osv..Så mina första färgade linser köpte jag på en sån skämtbutiker linser utan stryka och har nu 2 st sån "circle" linser. Jag tycker dock är det ens första gång så ska man nog gå till optiker och kolla ögonen/ prova månandslinser gratis i en månad ( spec nu om man nu har synproblem som jag..) det ska vara gratis om man bara har prova linser i en månadstid,men det beror på optikern..Där jag ska gå kostade bara undersöknigen runt 400 kr per år. ( Ska bara kolla stryka nu så. s: )
Om inte så är det bara att köra hårt och prova sig framåt. Dessutom är "circle" linser skitbekväma efter man fått in "circle" linserna och det känns inte alls som dem är där, men kan kännas obehaligt första gången.
Plus tänk på att tvätta linserna ganska ofta med linsvätska, tex en gång i månaden. ( har du dem inte alls på en månad så tvättar du dem iaf xD ) Och ha dem på ett svalt ställe ( jag lägger i mina i kylskåpet var ett bra tips jag hittade över internet lol. )
Också...Fratken på pinkyparadise är sviiiindyrt,spec om man vill ha dem inom 3-5 dagar.
__________________
2014 Con list:
Confusion

Next cosplays will be working on :
.:Sailor Saturn | 40%
.:Anthy Himemiya - Utena revolutionary girl | 75 %
"Dreams are hopeless aspirations.
In hopes of comin' true
Believe in yourself
The rest is up to me and you" - Waterfalls, TLC. -
MissAngie is offline   Reply With Quote
Unread 01-18-2013, 12:32 PM   #3
Pantzar
Registered User
 
Pantzar's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 205
Min erfarenhet med linser:

Jag skaffade vanliga ofärgade endagslinser med styrka för att ha till teater och lajv för ett par år sedan, så då lärde jag mig hur man sätter i och tar ur.

Till min första cosplay gick jag till min optiker och beställde via dem, då ingick även en lins-undersökning. Jag rekommenderar att göra denna undersökning åtminstone en gång, för då får du ett lins-recept så du vet vilken styrka, storlek och böjning som passar dina ögon. Dock rekommenderar jag inte att köpa själva linserna via optiker, iaf så var de jag fick väldigt dålig färg på. Men skaffa lins-receptet, för om du köper linser i fel storlek så kan det skava och göra ont i ögonen.
Pantzar is offline   Reply With Quote
Unread 01-20-2013, 08:36 AM   #4
Kharya
The Artful Dodger
 
Kharya's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 11
Har visserligen ingen erfarenhet av just cirkellinser, men "vanliga" färgade linser har jag använt en hel del både till lajv och cosplay. Aldrig gillat min egen ögonfärg så man passar liksom på att ändra den om man får chansen.

Jag gick inte till optikern innan, mest för att jag inte har några synfel och därför inte kände att det var nödvändigt. Beställde helt enkelt från nätet, och fick med beskrivning av hur man gör för att sätta i dem i förpackningen vill jag minnas. Att få i första linsen kan vara lite klurigt men efter det har jag aldrig haft några problem. De känns av lite till en början men dröjer inte länge så tänker man inte på att de sitter i ens en gång.

Skulle dock rekommendera att du provar linserna nån dag hemma innan du drar iväg på konvent så att du inte står där och får problem eller känner jätteobehag av dem, för säkerhets skull liksom. Och tänk på att hålla både linserna och dina händer så rena som det bara går när du ska ta i/ur dem.
__________________
Planned Cosplays:
Rapunzel - Tangled
Sandor Clegane/The Hound - Game of Thrones


Past Cons:
V-Kon 1.1 - Izumi Curtis (FMA)
Uppcon:10 - Nightmare (Heroes of Might & Magic IV)
Confusion - Erza Scarlet (Fairy Tail)
Närcon:X - Gilbert Guilford (Code Geass)
Constigt - Belle (Winter dress) (Beauty and the Beast)
Närcon 2012 - Belle (Village dress) (Beauty and the Beast)
Närcon Vinter 2013 - Merida (Brave)
Kharya is offline   Reply With Quote
Unread 01-30-2013, 12:07 PM   #5
Blood_Sword
aka Shiro Samurai
 
Blood_Sword's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4,406
Oh super, tack för svaren, känner mig något klokare nu!
Blood_Sword is offline   Reply With Quote
Unread 01-31-2013, 05:07 AM   #6
Arokka
Paladin
 
Arokka's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 125
Jag har använt färgade linser för en del cosplay (och också bara för att det är kul *host*) och beställde då från http://www.fargadelinser.com/index.php och fick hem dom utan problem (var dock ett par år sen). Jag valde att beställa utan styrka eftersom jag har så pass mycket synfel att det inte skulle gå att få dom färgade linserna med styrka.

Lite funderingar och att tänka på:

* Man -behöver- inte göra en synundersökning om man bara vill ha linser för en cosplay och ska ha dom ett par timmar, men det kan vara bra att göra det "bara ifall att" för att vara säker på att ens ögon mår bra.

* Linser har en 'rätt' och en 'fel' sida och sätter man i dom fel skaver det nå hiskeligt. Här är en rätt bra bild som visar hur linsen ser ut då http://imageshack.us/photo/my-images...ghtnwrong.jpg/ (vänster är 'rätt' och höger 'fel'.

* Som Kharya nämnde är det en bra idé att prova linserna innan konventet, både för att öva på att sätta in och ta ur dom (kan vara trixigt till och börja med) och för att vänja ögat. Optiker brukar ge rådet att börja med att ha linser tre-fyra timmar om dan för att sedan gradvis trappa up tim-antalet.

* Glöm inte att köpa linsvätska och ett etui till att tvätta och förvara linserna korrekt. På tal om etui/vätska: Byt alltid linsvätska i etuiet när du satt in linserna och efter att du tagit ut dom, lägg inte ner dom i vätska som haft linser i sig redan eftersom det kan göra att eventuella bakterier börjar gro.

* När du sätter in linserna kan det vara bra att göra det vid ett sbord eller liknande eftersom det annars finns en chans att man kan tappa linsen ner i t.ex. handfatet om man gör det i badrummet. Också, om du tappar linsen, lägg tillbaka den i linsvätskan en liten stund så att den kan skölja av sig ev. partiklar.

* En annan sak att tänka på är att linser har ett bäst-före datum (beror lite på vilket märke och syfte) som är på ett par månader när man öppnat dom men också i grundförpackningen, så kan vara bra att tänka på när man planerar. (Datumet står med största sannorlikhet på förpackningen man får dom i.)
Arokka is offline   Reply With Quote
Unread 01-31-2013, 06:10 AM   #7
Blood_Sword
aka Shiro Samurai
 
Blood_Sword's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4,406
Jäklar, det var en massa bra information!

Tack tack och speciellt tack för den där linsbilden. Jag visste att linser har en 'rätt' och 'fel' sida och hade sett tecknade bilder som visade hur det såg ut.. men att se en IRL bild är ju alltid bättre!

Jag har köpt multi-purpose linsvätska här några dagar sen så det är fixat. En etui fick man visserligen med gratis från hemsidan. Men tack för att du nämnde det där med att byta vätskan, var lite osäker på det innan. Ska också komma ihåg att inte vara nära något handfat eller sånt...
Blood_Sword is offline   Reply With Quote
Unread 03-02-2013, 10:08 AM   #8
sabinam
Registered User
 
sabinam's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 46
Jag använder cirkellinser varje dag.
Jag förstår verkligen om man tycker att man inte behöver gå till optikern om det "bara är för cosplay", men let's face it, ingen vill väl få infektioner i ögonen eller se ut som om man inte sovit på en vecka på grund av fel baskurva på linsen? Det kan förstöra din upplevelse av konventet om det skaver hela tiden(och såklart skada dina ögon) om du har fel storlek.
Snälla, gå till en optiker och få reda på er storlek(baskurvan, vanligast 8,6), iallafall om ni cosplayar regelbundet. Det kostar en hel del, men hellre det än nedsatt syn.

Vad snäll mer era fina ögon, cosplayare!
sabinam is offline   Reply With Quote
Unread 03-02-2013, 11:25 PM   #9
Ink
We're all mad here!
 
Ink's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 475
Jag har använt mig av vanliga linser i nästan 10 år nu, och som sagt, baskurvan är någonting du behöver veta för att du skall kunna använda dig av linser (i alla fall om du vill att de skall vara bekväma. Tro mig, det vill du). Men det finns andra orsaker till att man skall kolla med optikern.

- Inte alla har en standard hornhinna - en del människor har små skavanker på den som gör att linser inte är bra för ögonen.
- Man kan vara allergisk mot materialet i linserna eller linsvätskan.
- Vissa har, på grund av olika anledningar, små ärr på insidan av ögonlocken som gör linser olämpliga.
- Man måste du komma ihåg att linser torkar ut ögonen, och har man torra ögon vanligtvis även utan linser så kan de bli sköra, hårda och fruktansvärt obekväma eller skavande. Visst, ögondroppar finns ju men det är oftast inte nog för att man skall kunna ha linser. En droppe eller så hjälper i några minuter, sedan börjar det igen.

Det finns andra anledningar som jag inte känner till: jag är ingen optiker. Men jag råder verkligen att kolla runt och se om du kan hitta en optiker som gör testet lite billigare. Att bara lita blint på tur är ingenting jag rekommenderar. Kom ihåg, vi snackar om dina ögon. Det hade inte varit alls kul att skada dem permanent "för cosplay".
__________________
"'Twas brillig, and the slithy toves
Did gyre and gimble in the wabe:
All mimsy were the borogoves,
And the mome raths outgrabe."

Last edited by Ink : 03-02-2013 at 11:28 PM.
Ink is offline   Reply With Quote
Unread 03-05-2013, 02:13 AM   #10
sabinam
Registered User
 
sabinam's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 46
Quote:
Originally Posted by Ink View Post
Jag har använt mig av vanliga linser i nästan 10 år nu, och som sagt, baskurvan är någonting du behöver veta för att du skall kunna använda dig av linser (i alla fall om du vill att de skall vara bekväma. Tro mig, det vill du). Men det finns andra orsaker till att man skall kolla med optikern.

- Inte alla har en standard hornhinna - en del människor har små skavanker på den som gör att linser inte är bra för ögonen.
- Man kan vara allergisk mot materialet i linserna eller linsvätskan.
- Vissa har, på grund av olika anledningar, små ärr på insidan av ögonlocken som gör linser olämpliga.
- Man måste du komma ihåg att linser torkar ut ögonen, och har man torra ögon vanligtvis även utan linser så kan de bli sköra, hårda och fruktansvärt obekväma eller skavande. Visst, ögondroppar finns ju men det är oftast inte nog för att man skall kunna ha linser. En droppe eller så hjälper i några minuter, sedan börjar det igen.

Det finns andra anledningar som jag inte känner till: jag är ingen optiker. Men jag råder verkligen att kolla runt och se om du kan hitta en optiker som gör testet lite billigare. Att bara lita blint på tur är ingenting jag rekommenderar. Kom ihåg, vi snackar om dina ögon. Det hade inte varit alls kul att skada dem permanent "för cosplay".
Bra att du nämnde allt det där! Glömde att man kan vara allergisk osv.
sabinam is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:25 AM.


Copyright 2002-2017 Cosplay.com, LLC. All Rights Reserved.
All comments and posts in our forums are the opinion of the respective poster.